Käsisammutin - veneen tärkeä turvavaruste - Kilatia
Siirry sisältöön
kilatia-logo-200

Käsisammutin – veneen tärkeä turvavaruste

Veneily on monelle upea tapa nauttia luonnosta ja vesistön rauhasta, mutta on tärkeää huolehtia myös sen turvallisuudesta. Veneen käsisammutin on tärkeä osa veneen turvavarustusta.

kuva veneestä

 

Veneen pakolliset turvavarusteet

 

Veneen pakollisten varusteiden lista ei ole pitkä. Lakisääteisesti veneestä (moottorivene tai yli 5 metrinen purjevene) tulee löytyä seuraavat varusteet:

  • Airot, mela tai ankkuri köysineen
  • Tyhjennysväline, kuten pilssipumppu tai äyskäri
  • Hyväksytyt ja sopivankokoiset pelastusliivit, kelluntaliivit tai pelastuspuku jokaiselle veneessä olevalle
  • Veneen koosta riippuen joko merkinantolaite, sumutorvi tai laivakello
  • Tarkastettu käsisammutin, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite (esim. kaasuhella, spriikeitin, liekillä toimiva lämmitin), sisämoottori tai yli 25 kW:n (34 hp:n) perämoottori

 Veneen päällikkö vastaa kaikkien veneessä olevien turvallisuudesta. Jokaisen veneessä olijan on silti hyvä tietää, mistä veneen sammutin ja muut turvavälineet löytyvät ja miten niitä käytetään.

 

Miksi käsisammutin on veneessä tärkeä?

 

Tulipalo veneessä on aina vaarallinen. Veneen ahtaissa tiloissa palo pääsee leviämään tehokkaasti. Suurin osa venepaloista johtuu höyrystyneen polttoaineen syttymisestä. Toinen yleinen venepalojen aiheuttaja on sähkölaitteen vikaantuminen. Lisäksi veneessä säilytetään muun muassa kaasupulloja ja erilaisia kemikaaleja, jotka ovat yleisesti hyvin paloherkkiä.

Jos vene syttyy ajon aikana palamaan, ainoa paikka paeta on vesistö. Siksi pelastusliivien käyttö aina ajon aikana on erittäin suositeltavaa, vaikka laki ei sitä suoraan velvoita.

Tärkein tapa estää venepalo on huolellisuus veneillessä, veneen ja sen varusteiden säännöllinen huolto ja esiin tulleiden vikojen ja puutteiden välitön korjaaminen.

Jos pahin kuitenkin toteutuu, ja vene syttyy palamaan, tehokas alkusammutus voi pelastaa veneen ja jopa hengen. Siksi käsisammutin on erittäin suositeltava turvavaruste veneeseen myös silloin, kun se ei ole veneen ominaisuuksien takia lain määräämä pakollinen turvavaruste.

 

Millainen käsisammutin veneeseen?

 

Vesiliikennelain mukaan veneen käsisammuttimen tulee olla teholuokaltaan vähintään 8A 68B. Yleisin veneeseen hankittava käsisammutin on 2 kg:n jauhesammutin. Sen hyviä puolia ovat pieni koko ja helppo liikuteltavuus. Pieni sammutin kuitenkin tyhjenee nopeasti, noin 3-4 sekunnissa, joten sen sammutusteho on hyvin rajallinen. Mikäli vene on kooltaan isompi ja tilat antavat myöden, on hyvä harkita isomman sammuttimen hankintaa.

Jauhesammutin ei ole ainoa vaihtoehto veneeseen. Jokaisella sammutintyypillä on omat hyvät puolensa ja rajoituksensa. Veneen ominaisuudet ratkaisevat sen, mikä on omaan käyttöön sopivin. On myös hyvä pohtia, olisiko hyvä ratkaisu sijoittaa veneeseen esimerkiksi kaksi erityyppistä sammutinta.

 

Jauhesammutin

Jauhesammutin on yleisin sammutintyyppi veneissä. Se on monikäyttöinen ja sillä voi sammuttaa kiinteitä aineiden, nesteiden ja kaasujen aiheuttamia paloja. Jauhesammutin kestää pakkasta eli se sopii ympärivuotiseen veneilyyn tai veneessä talvisäilytettäväksi. Jauhesammuttimen etuna on monipuolisuus, mutta merkittävänä haittapuolena sammutusaineena käytetty jauhe, joka on erittäin sotkevaa ja voi pahimmassa tapauksessa pilata veneen täysin.

 

Hiilidioksidisammutin

Hiilidioksidiammutin sopii erityisesti sähköpalojen sammuttamiseen. Hiilidioksidisammuttimen sammutusteho perustuu sen happea syrjäyttävään vaikutukseen ja palon jäähdyttämiseen, joten sillä voidaan sammuttaa sähkölaitteista tai -järjestelmistä aiheutuvat tulipalot ilman laitteiden vahingoittamista. Kaasusammuttimen hiilidioksidisammutin ei sotke. Se ei kuitenkaan sovellu avoveneessä olevan tulipalon sammuttamiseen, koska sammutusaine karkaa ilmaan. Hiilidioksisammutinta ei myöskään suositella palavan henkilön sammuttamiseen, koska sammuttimen sisältämä hiilidioksidi on erittäin kylmää, noin -80-asteista, ja aiheuttaa uhrille paleltumavammat. Hiilidioksidisammutin kestää pakkasasteita, joten se sopii ympäri vuoden veneessä käytettäväksi.

 

Nestesammutin

Nestesammutin sopii kiinteiden aineiden ja nesteiden aiheuttamien palojen sammuttamiseen. Nestesammutin käy myös sähkölaitepaloihin 1000 v:n asti, kunhan noudatetaan 1 metrin turvaetäisyyttä. Nestesammutin neste on jauhesammuttimeen jauheeseen verrattuna huomattavasti helpommin pois siivottavaa. Nestesammutin ei kestä pakkasasteita, joten se ei sovellu ympärivuotiseen veneilyyn tai talvella veneessä säilytettäväksi.

 

 

Käsisammuttimen sijoittelu veneessä ja sammuttimen käyttö

 

Käsisammutin tulee sijoittaa helposti saavutettavaan paikkaan, Yleisesti ottaen se on hyvä pitää lähellä veneen ohjaamoa, moottoritilaa, keittiötilaa tai muita riskialttiita alueita. Jokaisen veneessä olevan on hyvä tietää, missä sammutin/- sammuttimet sijaitsevat ja miten niitä käytetään.

 

Käsisammuttimen käyttö:

  1. Vedä sammuttimen kahvaosassa oleva sokka pois
  2. Osoita suutin tulipalon liekkien juureen
  3. Paina kahvaa ja suihkuta sammuttavaa ainetta samalla lakaisevia liikkeitä sammuttimella tehden.

Käsisammutin on jokaisen käytön jälkeen huollettava, vaikka sammutinta olisi käytetty vain vähän.

 

 

Veneen käsisammutin tulee tarkastaa vuosittain

 

Veneen käsisammutin tulee tarkastaa vuosittain, koska käsisammutin altistuu lämpötilan vaihteluille, kosteudelle ja tärinälle, Sammutintarkastuksen saa suorittaa Tukesin hyväksymä sammutinhuoltoliike. Asianmukaisesti tarkastettu ja toimintakunnossa oleva käsisammutin on tärkeä osa veneilyn turvallisuutta. Viranomaisilla on oikeus määrä käsisammuttimen tarkastuksen laiminlyöneelle veneilijälle rikesakko.

 

Sammutinhuoltomme palvelee:

 

Raisiossa (Tuotekatu 8 B):

ma-pe klo 8-16 (Huom! Pääsiäisenä olemme kiinni pe 18.4. – ma 21.4.)

 

Merikarvialla (Kauppatie 40):

torstaisin klo 12-16 ja perjantaisin klo 8-12 (Huom! Olemme suljettuna pe 18.4.)

 

Tutustu sammutinhuoltoomme tarkemmin tästä

 

 

#käsisammutin #veneily #Kilatia #sammutinhuolto #sammutintarkastus

Jaa artikkeli:

Kilatia Suomi Oy Raision pääkonttori
Tuotekatu 8b, 21200 Raisio
Avoinna ma-pe 8-16

Kilatia Merikarvian toimipiste
Kauppatie 40, 29900 Merikarvia
Avoinna to klo 12-16, pe klo 8-12

Soita
030 470 7700

Toimimme valtakunnallisesti!

Vieritä ylös